Mededelingen

Versiespreekuur

Nieuwe samenwerking verloskundige en gynaecoloog bij stuitligging

Op 8 januari 2014 start het versiespreekuur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Tijdens dit spreekuur wordt geprobeerd een ongeboren kind dat in stuitligging ligt, te draaien. Bij een stuitligging ligt de baby met het hoofd bovenaan in de baarmoeder en met het achterwerk (of de stuit) naar beneden. Voor de bevalling houdt deze positie extra risico's in. Normaal ligt de baby met het hoofdje naar beneden. Het versiespreekuur is een samenwerking tussen de verloskundigen uit de regio ’s-Hertogenbosch en het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De samenwerking betekent dat een gynaecoloog samen met een verloskundige uit de regio of verloskundige van het ziekenhuis het kind probeert te draaien. Een ervaren team zorgverleners zal de versie uitvoeren. Door een apart spreekuur in te stellen is er voldoende rust, ruimte en aandacht om de versie uit te voeren, waardoor de slagingskans wordt vergroot.

Stuitliggingen komen tijdens de zwangerschap regelmatig voor, maar in de meeste gevallen draait het kind uit zichzelf het hoofd naar beneden. Wanneer kinderen bij 35 weken zwangerschap nog steeds in stuitligging liggen, kan geprobeerd worden om door uitwendige handgrepen het kind in hoofdligging te draaien. Daardoor wordt de kans op een normale vaginale baring vergroot en de kans op een keizersnede verkleind. Met een ervaren team is de kans dat een kind door de uitwendige versie draait van stuitligging naar hoofdligging ongeveer 50%.

Voor meer informatie: www.jbz.nl/versiespreekuur.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot opleidingsziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. De wortels van het ziekenhuis gaan terug tot 1274. In 2011 is een nieuw ziekenhuis betrokken in ‘s-Hertogenbosch waar hoogwaardige, brede zorg wordt geboden. Daarbij staan vier kernwaarden centraal: veilig, gastvrij, open en vernieuwend. Met ruim 240 medisch specialisten, verdeeld over 29 specialismen, is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen, medisch specialisten, verpleegkundigen en andere zorgverleners in Nederland. Bijzondere aandachtsgebieden zijn minimaal invasieve (robot)chirurgie en ketenzorg. ‘Werken uit het hart’ is het devies bij het streven het meest patiëntveilige en patiëntgerichte ziekenhuis van Nederland te zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Celia Noordegraaf, afdeling Marketing, Communicatie & Customer Relations, tel. (073) 553 84 39, e-mail: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken